Ți se măresc taxele pe salariu? Uite o idee…

Asta sper sa fie un articol serios.
În România sunt circa 30.000 de salariați în domeniul IT-ului.
Pâna la investirea guvernului Dragnea, aceștia beneficiau de câteva facilități. Se pare totuși că guvernul Dragnea nu mai este de acord cu faptul ca IT-ul este ramură strategică, așa că âncepe să taie aceste facilități.
Să presupunem că eu sunt angajat în industria IT, pe un domeniu ce nu intră sub incidența beneficiilor fiscale (da, sunt și din astea) și am un câștig lunar de 9000 lei (circa 2000 EUR) net. Asta înseamna un salariu brut de 12831 lei, însă suma totală pe care angajatorul o plătește este de 15749 lei. În acest caz, statul încasează pentru salariul meu este de 6749 lei lunar adică 80988 lei pe an.

Acum, să presupunem că eu locuiesc in județul Alba (am ales Alba în ordine alfabetică).
Îmi fac un PFA cu domeniul de activitate 6202: Activități de consultanţă în tehnologia informatiei.
Pentru acest domeniu de activitate, taxele se plătesc la Normă de venit, iar norma de venit pentru anul 2017, pentru judetul Alba, este de 22600 lei/an.
În acest caz, taxele pe care le-as plăti statului sunt in cuantum de 47,8% din norma de venit, adică aproape 10803 lei pe an.
Este ceva diferență, nu?
De reținut faptul că, indiferent de veniturile mele ca PFA, pe normă de venit, la ANAF plătesc in funcție de norma de venit (până la prgaul de 100000 EUR pe an).
De asemenea, de reținut faptul că valoarea anuala a normei de venit se schimbă anual și este diferită de la un județ la altul, existând chiar și reduceri.

După părerea mea, dacă angajatorul este deschis, se poate renunța la contractul de muncă in favoarea contractului de prestări servicii.
Atentie la contractul de servicii insă. Trebuie făcut astfel încât PFA-ul sa nu fie captuv si asimilat contractului de muncă.

This entry was posted in Guerilla. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *